martes, 22 de diciembre de 2015

El Pla director urbanístic del Delta del Llobregat desclassifica 121 hectàrees de sòl per protegir el parc agrari

la reunió de la Comissió de Política Territorial i d’Urbanisme de Catalunya (CPTUC) que ha donat llum verda als plans directors urbanístics (PDU) del Delta del Llobregat. 
El Pla abasta 702 ha situades a l’àrea d’influència del parc agrari del Baix Llobregat, que afecta els municipis de Sant Boi de Llobregat, Viladecans i Gavà. Es tracta tant d’un ecosistema d’alt interès ecològic i social, ric en biodiversitat, com d’un pol d’activitat econòmica agrària, capaç de produir el 15% dels aliments que es consumeixen a Barcelona. Aquest pulmó verd metropolità és, també, un símbol d’identitat per als veïns dels municipis que l’acullen.
Es tracta, però, d’un ecosistema de caràcter fràgil, vulnerable a tot un seguit d’amenaces, especialment a les pressions de les expectatives de desenvolupament urbanístic. Al llarg del temps, s’han aprovat un seguit d’instruments per protegir els valors de la plana deltaica, com la Xarxa Natura 2000 o el Pla Especial de protecció del parc agrari.
No obstant, encara queden alguns àmbits classificats com a sòl urbanitzable no programat. Si bé no s’han arribat a desenvolupar, la seva existència suposa un d’aquests elements de pressió sobre el delta. El PDU, doncs, busca bloquejar les expectatives de desenvolupament urbanístic mitjançant determinacions que potencien els valors naturals i agraris de l’àrea, garantint la seva preservació. Els seus objectius principals són:
·         Preservar els espais i elements d’especial valor natural
·         Ampliar substancialment la superfície del sistema d’espais lliures
·         Garantir la connectivitat ecològica entre espais naturals
·         Minimitzar i racionalitzar el consum de sòl
·         Compatibilitzar el planejament amb el cicle natural de l’aigua
·         Conservar la qualitat del paisatge
·         Identificar les àrees susceptibles d’acollir noves activitats en base a criteris de model urbanístic sostenible
Preservació dels valors naturals del delta
Així, el PDU incrementa un 40% els sòls agrícoles i els espais lliures (un total de 375,5 ha), el que possibilita augmentar la superfície del parc agrari en 148 ha. Igualment, es desclassifiquen 121 hectàrees, el que equival al 18% de l’àmbit afectat pel Pla director.
Gràcies a aquestes mesures, el sostre potencial es redueix un 70%, és a dir, 1,53 milions de m2 respecte el planejament vigent. El sòl susceptible d’ésser edificat també es redueix un 70%, el que suposa 267 ha menys.
Cinc nous sectors d’activitats
Pel que fa a les zones per a activitat econòmica, es distribueixen en cinc sectors que sumen un total de 156 hectàrees: 
1.    Sector Joncs (Gavà):  Situat a l’entorn del nus d’accés al nucli urbà, en la intersecció entre la carretera BV-2041 de Gavà a Begues i la C-32. Usos predominants d’industrial, logístic, terciari i d’oficines. Superfície de 756.467 m2, amb 317.121 m2 de sostre previstos.
2.    Sector Can Sabadell (Viladecans): Es troba a l’oest de l’aeroport de Barcelona, a l’entorn de la riera de Sant Climent. Implantació d’un sector d’activitat econòmica vinculat al sistema aeroportuari adjacent, amb usos terciaris i d’oficines. Èmfasi en la seva integració paisatgística. Superfície total del sector de 260.780 m2, amb una edificabilitat de 180.000 m2 de sostre.
3.    Sector Serral Llarg (Viladecans): A l’extrem sud del terme municipal, a ambdues bandes de l’autovia C-31. Usos hotelers, turístics i esportius, també amb especial cura en la seva integració paisatgística. Amb una superfície de 277.883 m2, l’edificabilitat serà de 60.000m2 de sostre.
4.    Sector Llevant (Sant Boi de Llobregat): Situat a l’est del nucli de Sant Boi, l’objectiu principal és completar els límits de la trama urbana. Es dibuixa una àrea residencial a l’extrem nord, en continuïtat a la prevista a l’altra banda del carrer Bonaventura Calopa, amb 274 habitatges. També delimita tres peces autònomes, destinades una a l’activitat hotelera i dues a econòmica. En conjunt, la superfície del sector és de 132.288m2 i tindrà 54.151 m2 de sostre.
5.    Sector antic híper (Sant Boi de Llobregat): A l’extrem sud del terme municipal, al costat del recinte de Mercabarna-flor i de l’aeroport de Barcelona. Usos industrials, logístics, terciaris i d’oficines de suport al sistema aeroportuari, així com espai de transició entre els àmbits d’activitat i el parc agrari. Amb una superfície de 134.960 m2, tindrà 60.000 m2 de sostre.
El conseller Vila ha ressaltat que “hem aconseguit preservar un parc agrari realment valuós pel seu interès ambiental i capacitat productiva” mitjançant la “important desclassificació de sòl urbanitzable que generava expectatives infundades i molta especulació”. Al mateix temps, “s’ordena la possibilitat de noves activitats econòmiques, en la parc perimetral del parc, totalment compatibles amb l’activitat agrària”.
 

No hay comentarios: