lunes, 12 de septiembre de 2016

Els Ajuntaments del Delta reclamen el cessament de la caça al Parc Agrari

Consistoris del delta del Llobregat sol·liciten a la Generalitat que es prohibeixin les batudes amb armes de foc i que es facin servir mètodes alternatius que s'han demostrat eficaços i respectuosos


Durant els darrers mesos, diversos ajuntaments del delta del Llobregat, entre els quals el del Prat, han estat treballant amb el Parc Agrari i el Consorci dels Espais Naturals del Delta en l'elaboració d'un protocol per a la gestió dels danys causats per la fauna als conreus.

Actualment, segons el funcionament vigent i les autoritzacions de la Generalitat, l'única gestió formalitzada és la de les batudes amb armes de foc, que poden sol·licitar els pagesos si preveuen que els seus cultius poden ser susceptibles de patir algun atac per part d'alguna espècie, generalment d'au.

La presència de caçadors, un fet habitual
La realitat és que les autoritzacions són constants i que la presència de caçadors ja no és un fet puntual, sinó habitual. Durant els darrers mesos de juliol i agost, un grup de caçadors ha estat fent batudes al paratge de Cal Nani, a escassos metres d'un dels camins més transitats del municipi, i a tocar dels espais naturals, catalogats com a Xarxa Natura 2000 pel seu alt valor per la presència de fauna.

Nou pla de gestió
Els gestors del territori de la comarca, entre els quals els ajuntaments, estan treballant en l'elaboració d'un pla de gestió per a la reducció dels danys causats per la fauna als conreus, que pretén avançar cap a un model més eficient per solucionar el problema i també més respectuós amb l'entorn.

En primer lloc, per garantir la seguretat de les persones, que aprofiten aquests camins per passejar i conèixer el territori de manera massiva. I en segon lloc, per garantir la permanència de les nombroses espècies d'ocells i altra fauna als Espais Naturals del Delta, i que no es vegin foragitats per la presència de caçadors. Aquest nou model de gestió ha de tractar la gestió del problema de manera global, preventiva i amb el desplegament d'un ventall de mesures (més enllà de l'ús exclusiu de la caça com passa ara), adequades a les particularitats de cada cas.

Dispositius alternatius a la caça
Els ajuntaments del delta han experimentat, en els últims mesos, i en col·laboració amb la pagesia local, amb alguns dispositius alternatius a la caça amb arma de foc. Aquests dispositius han tingut un èxit significatiu pel que fa a la protecció dels conreus i alhora han resultat ser respectuosos amb la fauna. Alguns d'aquests dispositius han estat estels en forma de falcó, espantaocells visuals i sonors, gàbies de captura en viu, etc.

L'Ajuntament del Prat i la resta de consistoris consideren, per tant, que l'ús d'armes de foc hauria de ser prohibit dins dels espais d'interès natural, ja que hi ha altres pràctiques d'eficàcia demostrada. Els ajuntaments reclamen a la Generalitat que restringeixi aquestes autoritzacions de batudes, que no ajuden a la gestió i a la convivència en aquest territori tan fràgil, i permeti que les administracions puguin garantir la pervivència de la pagesia i de la fauna en les millors condicions.

No hay comentarios: